Young Rider


Tomos Young Rider profil

Tomos Young Rider er en sann sinke blant mopeder. Liten, mager og grønn – og med en motor som vekker assosiasjoner til kantklipperen din. Hva kan være så bra med det? Med sine 2 hestekrefter, maksimum hastighet på under 30 km/t og en vekt som er under halvparten av din egen er den ikke mopeden for den voksne og travle generasjonen. Den vil heller ikke passe de fleste voksne da den er hva vi kan kalle en minimoped. Men, hva kan være mer en mer perfekt nybegynnersykkel for den lovende poden? Med denne mopeden ligger det til rette for å introdusere motorsykkelgleden for de unge kjørerne på en trygg og god måte. Dette er en av de få mopedene på markedet som kun er satt opp for de aller yngste, uten erfaring med kjøring fra før. Den har alt av viktig sikkerhetsutstyr og er kombinert med en motor som ikke setter kjøreren i fare med høy hastighet. Akselerasjonen er med hensikt moderat og den lar den unge kjøreren høste erfaring fra hvordan det er å kjøre på to hjul med motor på egenhånd på en skånsom måte. Tomos har som en av svært få produsenter tatt denne oppgaven seriøst. For målgruppen til denne mopeden er det nok mest aktuelt å kjøre på lukkede baner av grus, og den er derfor satt opp med hensyn til denne bruken. For de aller minste kjørerne kan vi anbefale Young Rider på det varmeste.

Eksteriør

Ja, du har rett. Young Rider er liten og lett moped som skal passe til de aller minste kjørerne. Men den er ganske tøff og se på. I alle fall vil målgruppen synes det. Den ser ut som en fullblods cross-sykkel i miniatyr. Kraftige knaster på dekkene, solid fjær bak og høy kåpe som beskytter poden mot de varme motordelene. Den flyter ganske lett over moderate hindringer i veien og er tilgivende når det gjelder behandling som kanskje ikke er helt optimal. Som standard leveres den i en knall blå farge med sorte detaljer, eller hvit og sort med store kule stickers. Det er flere alternativer å velge mellom når det gjelder fargevalg. Det eneste vi har å utsette på designen er kanskje valgmulighetene som jentene har fått. Det er ganske tydelig at designeren hadde guttene i hodet når fargevalgene ble tatt. Det er ikke påmontert instrumenter som kan ta oppmerksomheten bort fra veien, men bensinmåler og speedometer kan settes på i etterkant hvis det er ønskelig (bør gjøres hos forhandler).

Teknisk data og motor

Motoren er en standard luftkjølt en sylinders 2-takter med forgasser 3 hk. Sylindervolumet er også av standard 49 cc, så her skjønner vi at den er vesentlig strupet ned for å stå i stil med resten. Motoren er derfor ofte utsatt for trimming og fjerning av sperrer. Dette fraråder vi å gjøre (rent bortsett fra at det er ulovlig) siden resten av komponentene ikke er dimensjonert for kraftigere motor. Det leveres kun kick-start, men den lille motoren starter meget lett. Den er utstyrt med monodemper bak og teleskopgaffel foran. Bremsene er av typen trommel både foran og bak. Det relativt høye styret gjør føreren mindre utsatt for å miste kontrollen ved kraftig bruk av bremsene foran. Setehøyden er 65 cm og akselavstanden er 103 cm. Fordekkene er også av moderat dimensjon: 3,00 x 10 både foran og bak. Dette er tilstrekkelig i hastigheten vi snakker om her, og gjør at det er lettere å holde kontroll på sykkelen. Giret er selvsagt automatisk. Tørrvekten er knappe 40 kg.