Tomos


Historien og begynnelsen

Begynnelsen på TOMOS eventyret begynte allerede i år 1954. Det var et stort ønske om å starte opp et firma i Slovakia som skulle produsere motorsykler, og i 1954 ble dette realisert. Selve navnet TOMOS kommer fra initialene til det slovenske (men engelske) firmanavnet; Motorcycle Company Sežana. Men senere ble initialene assosiert med; TOvarna MOtornih koles Sežana. Regjeringen besluttet i oktober 1954 å bygge fabrikken i Koper – på kysten av det industrielle sentrum av Slovenia. Den første direktøren i selskapet, Franc Pečar, signert en lisensavtale med det østerrikske selskapet Puch etter kort tid i ledelsen. Grunnen til dette var like enkel som den var genial. Det østerrikske selskapet hadde allerede erfaring med å bygge robuste mopeder som var i stand til å kunne kjøre på bratte og dårlig bygge veier. Direktør Franc Pečar tenkte at slike mopeder var perfekt for den slovenske befolkningen, siden det på den tiden fortsatt var meget dårlige veier mange steder. Grunnlaget for suksess ble lagt allerede her.

Den første produksjonen

Det første året for TOMOS var av mange grunner full av utfordringer, men fabrikken i Koper klarte allikevel å produsere bra. Tomos Puch SG 250 var den første til å rulle ut av fabrikken, og hele 137 av denne modellen ble produsert det første året. I tillegg ble det produsert 124 scootere RL 125 og hundre mopeder. I 1956 økte produksjonen betraktelig og 1712 mopeder ble fremstilt, etterfulgt av 615 motorsykler og scootere. Produksjonslinjen viste seg tidlig å være meget effektiv. Den første moped som ble helt skrudd sammen i Tomos selskapet er en Colibri VS / 50 K / 50 S. I de tidlige 60-årene sank interessen for motorsykler vesentlig i Slovakia, og Tomos rettet seg derfor mer inn mot produksjon av to-takts 50 cm3 sykler. Tanken var at dette skulle passe den nye generasjonen bedre. Dette ble igjen en suksess og viser selskapets gode omstillingsevne i vanskelige tider. Det er mye på grunn av dette at selskapet fortsatt lever og gjør det bra. Det er mange eksempler på bedrifter i Slovakia der det motsatte er tilfelle.

Tomos går internasjonalt

På begynnelsen av 70-tallet besluttet selskapet å starte med produksjon av sin egen ramme. Dette ble både bedre og billigere. De begynte også å utvikle automatgir som i stor grad var med på å øke populariteten til merket. Ikke minst gjorde dette til at mange kvinner valgte TOMOS når avgjørelsen skulle tas. Mer feminine fargevalg fra denne tiden viser dette. Mopeden A1 ble produsert med automatgir og ble raskt meget populær på grunn av dette. På 80-tallet konsentrerte Tomos seg igjen om å følge med på trendene i tiden. Nye og banebrytende teknikker for å redusere støy og skadelige utslipp fra sine mopeder ble derfor iverksatt, en populær avgjørelse for mange på den tiden. Med alle forbedringene og nyvinningene var selskapet i stand til å konkurrere med andre produsenter rundt om i verden. Selskapet ble etter hvert meget stabilt og skaffet seg et stadig større og mer interessant spekter av mopeder, scootere og lette motorsykler i det voksende markedet. Etterspørselen økte gradvis, og TOMOS ble mer og mer en etterspurt vare også utenfor egne landegrenser. I dag finnes 100-vis av utsalg for merket, og mange land har sine egne TOMOS klubber. Enkelheten, driftssikkerheten og mulighetene for å kunne reparere og modifisere syklene selv appellerer til mange.