Tomos Youngst’R


Tomos Youngest R profil

I Tomos Youngst r 50 modellen får du virkelig mye for pengene. Den enkle designen og overkommelige prisen har gjort dette til en salgsvinner på kontinentet de siste årene. De som først og fremst trenger å komme seg fra A til B billig og enkelt bør se nærmere på denne. Modellen er så enkel som den kan få blitt, men har allikevel den komforten som er nødvendig for småkjøringen den er tiltenkt. Mange synes også at den enkle designen er kul og trendy. Størrelsen gjør den relevant for kjøpere som ikke har stor plass for oppbevaring og parkering. Den får lett plass i en blokk oppgang i byen eller bak begge bilene i garasjen. Mange velger derfor Tomos Yougest R som en sekundær, eller sågar tertiær, fremkomstmiddel. Det er bemerkelsesverdig få eksemplarer av denne modellen på bruktmarkedet, nos som vitner om at mopeden gjerne beholdes selv om man går til innkjøp av bil. Den er fremfor alt meget lett kjørt, noe som har gjort den populær blant det yngste publikumet, spesielt skoleelever. Men flere og flere eldre får også øynene opp for denne typen moped. Her er det bare å sette seg på, starte og kjøre. Ingen problemer i det hele tatt. To-trinns automatgir sørger for helt ubekymret kjøring uten at tekniske duppedingser tar fokuset bort fra veien. Det er et konsept mange ønsker seg i en moped. Eksospotten demper lyden behagelig og gjør faktisk mopeden uvanlig stillegående.

Eksteriør

Tomos Youngest R er som sagt meget enkel og stilren i design. Her får du med andre ord ingenting ekstra. Det kan både være en styrke og en svakhet. Mange liker den rene stilen og enkle kjøreopplevelsen. Men det skal ikke stikkes under en stol at modellen fungerer best på tørr asfalt i sommerhalvåret. Ved regn merker vi fort mangelen på skjermer over hjulene og sprutsikring generelt (drivkjedet har selvsagt skjerm) . Det er mulig å montere på universelle skjermer i etterkant, men Tomos leverer så langt ikke dette som eget ekstrautstyr. Setet leveres som singel type. Motoren er uansett ikke kraftig nok til å dra fører pluss passasjer opp brattere bakker. Setet mangler også oppbevaringsplass under. I stedet er den utstyrt med et kraftig bagasjebrett som er ypperlig til å feste skolesekken på. Det kan også monteres setetasker på bagasjebrettet. Hjulene er standard 12 tommer med tre eker, asfalt dekk på 120 / 70×12. Noen vil kanskje synes at dette er i overkant små dekk, men vi synes faktisk at modellen kler disse hjulene og er med på å understreke det enkle og moderate uttrykket.

Tekniske data og motor

Motoren er en to-takter med enkel sylinder og har en effekt på 2,36 Hk (1,7 Kw). Dette er nok til å ta deg behagelig frem selv de bratteste bakkene hvis du ikke har pakket for tungt, og du kan nå en maks hastighet på 45 km/t på flatene. Selve mopeden veier 62 kg. Modellen blir levert med kick-starter som standard, men kan leveres med elektrisk starter i tillegg til dette. Motoren har egen forsyning av olje, og det skal ikke benyttes to-takts bensin som på mange andre modeller i dette segmentet. Bremsesytemet er enkelt men adekvat for en bymoped som dette med en enkel skive på 190 mm foran og en 110 mm trommelbremse bak. Den to-trinns girkassen fungerer overraskende bra, og veksler så å si sømløst og umerkelig mellom girene.